torsdag 9 juli 2015

" Härliga Skördetid "


För ett par dagar sen var det strålande sol och medelhavs temperaturer..Som man njöt!!!!  Att kunna sitta ute i varma sommar kvällen och lukta på rosorna.
Dofta på rosorna kan man i och för sig göra nu också, men de ser lite tuffsiga ut, vissa av dem, de som varit lite hårdare ansatta av väder och vind. Vind ja! Den har vi allt märkt av..och regn..störtregn!! .Vad i hela fridens namn hände med det stilla sommar regnet,som det skaldas om??? Är det kontraster?? Ja!
Flädern blommar iallafall som aldrig förr, med de största blommorna i år..Så idag har jag tappat av den första satsen och gjort flädermarmelad på resterna..Det ser gott ut ,så jag hoppas att det smakar likaså. Har plockat av en ny omgång och säkert kan jag nog göra minst två satser till!! Det blir ett väldigt bra skördeår, i år på alla fronter!..bär som frukt och även köksträdgården levererar!




Plockar doftande buketter flera gånger i veckan! NJUTER!
" Morden Centennial"  Jacques Cartier  " Rose de Recht"
"Köning von Dänemark"
" Louise Buget"  " Henri Martin "  " Mmn Boll "
Fäderblom och citron..Doften är ljuvlig! Det blev fem flaskor saft
och två burkar marmelad!!



 
 
FLÄDERBLOMS SAFT!
 
Ca 50-60  Fläderblommor
2 Kg socker
60 g citronsyra
4 citroner
 
 Varva fläderblommor ,citronerna ( tunnt skivade) och socker i en bunke.
Koka upp 3 l vatten och lös upp citronsyran, häll sedan detta över blommorna och
rör om väl.
Lägg en ren torkhandduk över och låt stå svalt i ca 4-5 dagar.
Sila av blommorna mm och tappa sen upp saften på flaskor eller frys in den i lagom förpackningar.
NJUT!!!
 
FLÄDER & CITRON MARMELAD!
 
Skär citronerna, som är kvar i små bitar, jag brukar också finhacka lite av blomresterna.
Blanda detta med ca 2-3 dl av saften + ca 1-2 dl vatten och ca 1-1 1/2 dl syltsocker
i en tjockbottnad gryta.
Låt koka upp och småputtra i ca 40-50 min, beroende på om mna önskar en fast eller lite lösare
marmelad. Späd med vatten om den verkar bli för tjock. Rör om då å då.
Fyll väl rengjorda, varma burkar och förslut.
 
Kalasgott till starka,smakrika ostar och ljuvlig till nybakade scones!
 



2 kommentarer:

  1. fläderblomsaft er såå godt:) så flink du har vært:)

    SvaraRadera
  2. Visst är det gott Linda!! I år har jag gjort marmelad av det som var kvar efter "Koket" och den blev bara såååå enkelsk och ljuvligt god!

    SvaraRadera